Homeopathie bij hoest, oorontsteking en griep

Homeopathische geneesmiddelen kunnen genezing bespoedigen bij hoest, griep en oorontsteking. Ze kunnen ook de weerstand verhogen en daardoor preventief werken bij steeds terugkerende klachten, bijvoorbeeld bij kinderen met oorontstekingen. Dan voorkom je, dat een kind steeds antibiotica krijgt. Dat is pure winst. Uit recent onderzoek blijkt, dat veel kinderen tussen een half en twee jaar die regelmatig antibiotica kregen voor oorontsteking, op den duur meer infecties kregen.

Naar de dokter of zelf doen?

Er zijn veel goede, populaire zelfzorgmiddelen op de markt, maar een bezoek aan een arts voor homeopathie is soms raadzaam voor een advies op maat. Als u zelfzorgmedicatie gebruikt en de klachten verbeteren niet, wacht dan niet te lang met een bezoekje aan de arts. Bij oorontstekingen, maar ook bij andere infecties van de bovenste luchtwegen of hardnekkig hoesten kan homeopathische behandeling heilzaam zijn. Het is verstandig hiervoor een arts voor homeopathie te raadplegen. Die beoordeelt eerst of reguliere medicatie noodzakelijk is, en welk homeopathisch geneesmiddel het beste past bij de klachten en de persoon. Het is een individueel afgestemde behandeling.

Uit de praktijk

Op deze website kunt u enkele artikelen vinden over verkoudheid, hoest en oorontsteking. Daaronder enkele voorbeelden uit de praktijken van de SAHRA-artsen, zoals de verhalen van Joris, Emma of de jongen met hoestbuien.

Wetenschappelijk onderzoek

Internationaal wetenschappelijk onderzoek bevestigt de waarde van homeopathische behandeling bij bovenste luchtweginfecties en oorklachten. In 2007 werd een groot onderzoek bij 1577 patiënten gepubliceerd, waarvan er 857 homeopathische behandeling kregen en 720 reguliere behandeling. Homeopathisch behandeling voor acute luchtwegproblemen en oorklachten deed niet onder voor reguliere behandeling en had minder bijwerkingen. Het onderzoek werd gedaan in zeven Europese landen, waaronder Nederland, en de Verenigde Staten van Amerika. Een in 2005 gepubliceerd Noors onderzoek laat zien, dat kinderen die homeopathische behandeling kregen, minder vaak last hadden van bovenste luchtweginfecties.

Griep

Als iemand griep heeft, kan een arts een homeopathisch medicijn voorschrijven, afhankelijk van de ziekteverschijnselen. Bijvoorbeeld matige of hoge koorts, keelpijn, angst, onrust, slaperigheid, alertheid, spierpijnen, botpijnen? In Mexico hebben homeopathische artsen al veel ervaring opgedaan met het behandelen van de nieuwe griepvariant A (H1N1), de Mexicaanse griep. Tot de meest gebruikte geneesmiddelen horen Aconitum napellus, Belladonna, Bryonia cretica en Eupatorium perfoliatum. Deze medicijnen worden op recept voorgeschreven. Tijdens de Spaanse griep pandemie in 1918 had de homeopathische behandeling spectaculair betere resultaten dan de conventionele behandeling.
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het zelfzorgmedicijn Oscillococcinum de ziekteduur iets kan bekorten. Daarmee zou je het een homeopathisch alternatief voor Tamiflu kunnen noemen, dat de ziekteduur iets meer bekort, maar bijwerkingen heeft. Het homeopathische geneesmiddel poly-influenzinum wordt gebruikt voor het voorkómen van griep. Hoewel dat in de praktijk veel wordt toegepast, is dat effect is nog niet wetenschappelijk aangetoond. Een arts kan het op recept via de Hahnemann-apotheek in Heiloo voorschrijven. De samenstelling van dit griepmiddel wordt elk seizoen aangepast, net als bij de griepprik. Het is meestal eind oktober beschikbaar. De homeopathische ‘preventie’ is overigens niet hetzelfde als een griepvaccinatie. Het is een mogelijkheid voor mensen, die de griepprik niet willen nemen of er niet goed op reageren.