Levensgeschiedenis en homeopathie

Bij het instellen van een homeopathische behandeling kan iemands levensgeschiedenis een grote rol spelen. Uit ervaring blijkt, dat ingrijpende gebeurtenissen in iemands leven, jaren later nog enorme invloed kunnen hebben. Ze kunnen zelfs mede oorzaak zijn van lichamelijke klachten. Een arts voor homeopathie schrijft in die gevallen een homeopathisch geneesmiddel voor dat past bij de persoon, de klachten, de situatie en de levensloop.

Neem het voorbeeld van Astrid, nu 45 jaar (gegevens gefingeerd). Zij heeft al jaren last van allerlei klachten, zoals moeheid, maag- en darmklachten, onverklaarbare spierpijnen en neerslachtige buien. Zij is een half jaar geleden met moeite hersteld van een baarmoederoperatie. Sindsdien is het er niet beter op geworden. Zij heeft voor haar klachten al enkele specialisten geraadpleegd, maar er wordt geen oorzaak voor haar darmklachten of spierpijnen gevonden. Tijdens ons eerste gesprek vertelt zij over een traumatisch gebeuren in haar leven. Van haar zevende tot twaalfde is zij regelmatig seksueel misbruikt door haar oom. Zij durfde het aan niemand te vertellen. Met haar ouders heeft zij er nooit over gesproken, zelfs nu niet. Alleen haar man weet er nu van. Het meedragen van zo’n last kan veel spanning veroorzaken. Het zou best eens kunnen, dat dit mede oorzaak is van het ontstaan en in stand houden van haar klachten. Natuurlijk is het goed om eerst door gericht onderzoek een andere oorzaak uit te sluiten, voordat je zo’n conclusie trekt.

Luisterend oor

Kun je bij zo’n verhaal eigenlijk wel iets doen met homeopathie? Allereerst luister ik naar Astrid, laat haar vertellen en tast af wat zij op dit moment nodig heeft. Heeft zij nog andere hulp nodig en welke? Als er complexe problemen zijn, bespreek ik met de patiënt of het zinvol is om ook een psycholoog of andere hulpverlener in te schakelen. Met homeopathie kunnen we niet iemands probleem als bij toverslag oplossen. Homeopathische geneesmiddelen kunnen wèl ondersteunend en helend werken bij mensen die gekwetst zijn door vroegere gebeurtenissen of die lijden door onuitgesproken boosheid, frustratie of verdriet. Welk homeopathisch geneesmiddel we voorschrijven, hangt af van wat iemand op dat moment nodig heeft. Een paar voorbeelden. Natrium muriaticum wordt veel gegeven bij klachten die zijn ontstaan na verdriet, met name bij mensen het moeilijk vinden om hun verdriet te uiten. Bij iemand die ziek en uitgeput is door liefdesverdriet, geven we eerder Phosphoricum acidum of Kalium phosphoricum. Patiënten die onderdrukt zijn, of die boosheid opkroppen en daardoor klachten krijgen, geven we Staphysagria. Ook vrouwen die geleden hebben onder seksueel misbruik, kunnen we vaak ondersteunen met Staphysagria. Er kunnen in al deze situaties ook andere geneesmiddelen worden voorgeschreven, talloze voorbeelden en middelen zijn mogelijk.

Het eerste gesprek bij een arts voor homeopathie duurt meestal een uur. Veel mensen vertellen na afloop dat zij het prettig en verhelderend vinden om tijdens zo’n langdurig consult alles te kunnen vertellen. Als je alles op een rijtje zet, ontstaat vaak helderheid en inzicht. Dat kan al het begin kan zijn van een genezingsproces. Of het nu een scheidingsproces is, het verlies van een dierbare of dat iemand slachtoffer is van geweld, ieder mens heeft zijn/haar eigen verhaal en pijn. Tijdens de zoektocht naar het passende homeopathische geneesmiddel komt het allemaal aan bod. Vaak zijn, zoals bij Astrid, verschillende homeopathische geneesmiddelen achter elkaar nodig.

Christien Klein