Blaasontsteking

Homeopathie kan bij blaasontsteking preventief helpen en soms ook curatief, ter genezing. Blaasontsteking komt veel voor. De oorzaak is een infectie, meestal via de urinebuis. Bij vrouwen is de urinebuis korter en wijder dan bij mannen. Daardoor komen bij hen urineweginfecties vaker voor. De urine, waar normaal gesproken geen bacteriën in zitten, wordt door nieren wordt geproduceerd en dan afgevoerd naar de blaas. De plas wordt in de blaas verzameld, totdat die wordt geleegd.

Wanneer is er verhoogde kans op het ontstaan van een blaasontsteking?

Ten eerste als er urine in de blaas achterblijft na het plassen. Dat noemen we retentie. De urine wordt geconcentreerder en daardoor groeien bacteriën er gemakkelijker in. Bij mannen kan er urine achterblijven in de blaas, als de prostaat vergroot is. De prostaat is om het begin van de urinebuis heen gebouwd. Op latere leeftijd kan de prostaat groter worden, meestal door goedaardige prostaatvergroting, soms door prostaatkanker. De urinebuis wordt dan nauwer en het uitplassen gaat moeilijker. In het algemeen wordt bij mannen en vrouwen de blaasspier minder krachtig op hoge leeftijd. Door minder goed uitplassen kan urineretentie ontstaan en daardoor ontsteking. Met speciale technieken valt te leren hoe je de blaas optimaal kunt ledigen bij het plassen.

  1. Individuele gevoeligheid speelt een rol bij het krijgen van een blaasontsteking. Sommige, ook jonge, vrouwen merken dat ze vatbaar zijn blaasontsteking als ze kouvatten. Andere vrouwen krijgen het vooral na het vrijen.
  2. Bij hele jonge kinderen die vaak blaasontsteking hebben, kan een anatomische afwijking in het spel zijn.

Verschijnselen

Verschijnselen van blaasontsteking variëren enorm. Sommige mensen merken vrijwel niets en ontdekken het alleen als de urine wordt onderzocht. De meest gehoorde klachten zijn: pijn of een branderig gevoel voor, tijdens of na het plassen. De pijn zit in de onderbuik en/of de urinebuis. Meestal moet iemand vaker plassen, met kleine beetjes, omdat de blaas prikkelbaar is. Een gevoel van ziek zijn kan er bij horen. Blaasontsteking is op zichzelf geen gevaarlijke ziekte, maar kan het wel worden als de infectie via de urineleiders opstijgt naar de nieren. Dan ontstaat het risico op nierbekkenontsteking. Daarom moet een blaasontsteking altijd behandeld worden, ook al zijn er weinig klachten. De conventionele behandeling bestaat uit het slikken van antibiotica.

Hygiëne

Voorkomen is ook hier beter dan genezen. Enkele algemene regels ter preventie van blaasontsteking zijn: voldoende drinken, goed uitplassen, urine zuur maken, goede hygiëne. Door voldoende te drinken, verdunt u de urine. Met vitamine C, minstens 3 gram per dag, wordt de urine aangezuurd. Daar houden bacteriën nu eenmaal niet van. Ook cranberrycapsules hebben een preventieve werking. Als vrouwen na het vrijen altijd klachten krijgen, is het goed om er een gewoonte van te maken om na afloop te plassen. Daarna met lauw water (geen zeep!) wassen, van voor naar achteren, om de darmbacteriën uit de buurt te houden.

Homeopathie

Ten slotte: homeopathie. In de homeopathische literatuur vinden we tal van homeopathische geneesmiddelen, die gegeven kunnen worden bij beginnende blaasontsteking. Het is beter om niet zelf te dokteren, maar aan een arts voor homeopathie om advies te vragen. Die kan ook beoordelen of u beter een antibioticakuur kunt nemen. Heel veel homeopathische geneesmiddelen kunnen van toepassing zijn bij blaasontsteking, afhankelijk van de aard van de klachten en eigenschappen van het hele gestel. Ik noem een paar veelgebruikte middelen. Het bekendste specifieke homeopathische geneesmiddel voor urineweginfecties is Cantharis, een middel dat gegeven wordt bij hele heftige klachten. In Nederland is dit tegenwoordig moeilijk als afzonderlijk middel te verkrijgen. Wel is het verkrijgbaar als onderdeel van enkele zelfzorggeneesmiddelen voor blaasontsteking. Andere geneesmiddelen zijn Equisetum hyemale, Sarsaparilla of Pulsatilla. Echinacea purpurea kan worden genomen om het afweersysteem te stimuleren. Voor prostaatklachten wordt veelal Sabal geadviseerd. Ook extracten van Sabal zijn onderdeel van verschillende zelfzorgmiddelen. Neem geen risico’s. De gouden regel bij het zelf behandelen van klachten luidt: raadpleeg een arts, als u zich ziek voelt, of als de klachten niet snel verbeteren.

Christien Klein-Laansma