Homeopathie bij hoesten, een individuele aanpak

Homeopathie kan vaak goed helpen bij kinderen die vaak en terugkerend hoesten. Als voorbeeld het verhaal van een jongen van ruim acht jaar, die een aantal jaren geleden bij mij in de praktijk kwam. Zijn verhaal mocht ik plaatsen op de website, met toestemming van zijn ouders. Het is een verlegen jongen, die met zijn moeder op het spreekuur komt. Zijn klachten zijn, dat hij vanaf babyleeftijd de hele herfst en winter door blijft hoesten. In deze periode slaapt hij slecht, is daardoor moe en minder fit overdag. Vroeger had hij ook vaak oorontstekingen.

Karakter en levensgeschiedenis

Om hem te helpen met zijn hoestklachten is het belangrijk een homeopathisch geneesmiddel te vinden, dat goed bij zijn klachten past en ook bij zijn persoon. Daarom is het voor mij belangrijk om naar kenmerkende karaktereigenschappen en belangrijke gebeurtenissen in zijn leven te vragen. Bij deze jongen kwamen verschillende dingen naar voren.

Angsten

Hij is bang in het donker en bang voor enge beesten, zoals haaien, krokodillen en giftige slangen. Ook is hij bang om dingen fout te doen en bang dat hij dan de schuld krijgt. Soms is hij bang in zijn slaap. Dan roept hij:"Ze pakken me!", terwijl hij gewoon doorslaapt. Eén keer heeft hij een nachtmerrie, waarin ee vriendje met een skelter bijna over hem heen rijdt.

Karakter

Hij is behulpzaam en wil anderen troosten. Hij is snel bezorgd en huilt gauw. Zijn verdriet houdt lang aan. Hij onderhoudt nog steeds het graf van zijn hond die twee jaar geleden overleden is. Hij houdt niet van ruzie en kan niet tegen geweld op TV. Hij gelooft alles wat hij op de televisie ziet. Hij is heel gevoelig voor kritiek, trekt zich dan in zichzelf terug en is verdrietig. Soms wordt hij gepest op school. Hij rent dan weg.

Belangrijke gebeurtenissen

Toen hij een half jaar oud was, gingen zijn ouders scheiden. Zijn vader is weggegaan en heeft weinig contact gehouden. Toen hij vier was kreeg zijn moeder een nieuwe vriend. Vanaf die tijd wilde zijn biologische vader weer regelmatig contact. Hij gaat niet graag naar zijn biologische vader. Hij voelt zich daar niet thuis.

Op grond van de klachten, zijn karakter en de gebeurtenissen rond de scheiding geef ik hem het homeopathische geneesmiddel Magnesium Carbonicum LM 6. Als hij zes weken later terugkomt, hoest hij helemaal niet meer. Het hoesten is gestopt na inname van het eerste korreltje. Zijn moeder vraagt: "Is dat wel mogelijk, dokter?" Hij slaapt nu weer vast, heeft (daardoor?) twee keer in bed geplast, maar daarna niet meer. Hij roept niet meer in zijn slaap. Hij is actiever op school, zit beter in zijn vel en laat zich niet meer op zijn kop zitten. Hij wordt niet meer zo gepest en kan beter tegen kritiek. Ook is hij minder moe, en fitter. Het zweten op het achterhoofd is minder geworden. Hij bijt wel nog steeds op zijn nagels.

Resultaat op lange termijn

Jaren later gaat het nog steeds beter met hem. Dat geldt zowel voor het hoesten als voor de manier waarop hij in zijn vel zit.

Algemeen welzijn

Dit verhaal illustreert iets, dat ik vaker meemaak in de homeopathische praktijk. Als een homeopathisch geneesmiddel goed past bij een persoon, dan verbeteren niet alleen de klachten waar iemand mee komt, maar ook het algemeen welzijn en de manier waarop iemand in het leven staat. Dat maakt homeopathie een mooi vak om uit te oefenen.

Simone Karcher