Het verhaal van Joris: altijd verkouden

Joris komt met zijn moeder voor het eerst in mijn praktijk als hij 5 maanden oud is. Hij is het tweede kind in het gezin, hij heeft een ouder broertje. Joris is continu verkouden, hij heeft een hoorbare, snurkende ademhaling. Zijn mond staat altijd open en hij kwijlt veel. Hij is veel rustiger dan zijn broer op deze leeftijd was. De moeder van Joris had bekkenklachten tijdens de zwangerschap. De bevalling verliep vlot. Joris woog bij de geboorte 4450 gr.

Joris is nu een rustig kind dat nauwelijks huilt. Hij meldt zich niet voor de voedingen. Hij is overdag veel wakker en zit graag op schoot. De ontlasting is moeizaam. Hij moet veel persen en heeft toch zachte ontlasting. Zijn moeder helpt soms door met de thermometer de ontlasting te stimuleren.

De behandeling

Hij krijgt eerst eenmalig het homeopathisch geneesmiddel Calcium Carbonicum 200 K. Daarna gaat het een aantal maanden goed, tot hij weer verkouden wordt en koortsperiodes heeft. Het valt zijn omgeving op, dat hij met de rechter hand het rechter oor of achterhoofd vasthoudt. Eigenlijk doet hij dit al heel lang. Hij reageert niet goed op het eten van rode kool, hij krijgt dan diarree. Van een gemakkelijk kind is hij moeilijker geworden. Hij is snel boos en gaat dan slaan.
Vanwege deze laatste symptomen besluit ik om hem Lycopodium MK te geven. Binnen een dag is daarna de verkoudheid over. En binnen 1 week houdt hij niet meer zijn oor en achterhoofd vast. Hij heeft een goed humeur. In de loop van het volgende half jaar komt er toch een terugval. Joris wordt ziek en krijgt 41 graden koorts. Van de huisarts krijgt hij antibiotica, waarna hij opknapt. Daarna komt moeder met hem terug bij mij. Hij zweet veel op zijn hoofd en lijf en heeft een droge huid. Ik geef hem eenmalig Sulphur 200 K, maar na 5 weken blijkt dat er geen verbetering is gekomen. Integendeel, hij is slecht gaan slapen en trekt weer aan zijn rechter oor! Nu geef ik toch weer Lycopodium 200 K. Opnieuw volgt een snelle reactie. Er komt binnen een dag verbetering op alle fronten.

Lycopodium is een homeopathisch geneesmiddel dat onder meer past bij rechtszijdige klachten, moeizame ontlasting, verergering door koolsoorten, boos gedrag met slaan en schoppen. Inmiddels is Joris 2 jaar en Lycopodium lijkt een geneesmiddel is, dat erg goed bij hem past.

Mari√ętte Gielens