Homeopathie tijdens de zwangerschap en rond de bevalling

De zwangerschapsperiode is in principe een gezonde en fijne tijd in het leven van een vrouw. Belangrijk is het, om deze fase goed in te gaan. Er hoort een voorbereiding te zijn op de zwangerschap door middel van gezond leven, goed eten, niet roken, etc. Ook het slikken van extra foliumzuur (vitamine B11) wordt aanbevolen tot 8 weken na de bevruchting. Dit is een maatregel ter voorkoming van een zgn. open ruggetje.Voor klachten in de zwangerschap is de homeopathie een geschenk, omdat we in die periode uiterst voorzichtig moeten zijn met reguliere medicatie. Alles kan schadelijk zijn voor de foetus. In de homeopathie werken we met gepotentieerde geneesmiddelen (gepotentieerd: door schudden en verdunnen neemt de geneeskracht toe en verdwijnt de giftige werking). Mits zorgvuldig gekozen en gedoseerd, stimuleren deze geneesmiddelen het zelfgenezend vermogen van de vrouw, zonder bijwerkingen.

Miskramen

Verschillende homeopathische geneesmiddelen kunnen gebruikt worden als vrouwen één of meer miskramen hebben gehad. Een geschiedenis van een miskraam of miskramen, met daarbij de angst dat het wéér niet goed zal gaan, doen denken aan het geneesmiddel Cimicifuga (Troszilverkaars). Het past bij vrouwen met sombere gedachten. Ze voelen zich vaak, alsof ze "gehuld zijn in donkere wolken". Een ander homeopathisch geneesmiddel voor miskramen is Sabina (Jeneverbes of Zevenboom). Het past goed bij vrouwen, die ook klachten hebben van de gewrichten. Ze hebben vaak pijn, die uitstraalt van het heiligbeen naar het schaambeen of andersom. Nog een geneesmiddel is Secale Cornutum (Moederkoren). Het is de gepotentieerde vorm van een schimmel, die voorkomt op graansoorten. Deze schimmel is zeer giftig. Bij het klachtenpatroon horen krampen en bloedingen. De patiënt voelt koud aan, maar verbetert in een koele omgeving.

Misselijkheid en/of braken

Misselijkheid en braken kunnen ontstaan door verandering in de hormoonhuishouding. Dat wil niet zeggen dat misselijkheid normaal is tijdens de zwangerschap, hoewel velen dat denken. Er zijn veel homeopathische geneesmiddelen, die gebruikt kunnen worden voor deze klacht.Bij Sepia (Zeekat) is de onverschilligheid van de vrouw voor de omgeving en haar familie kenmerkend. Pulsatilla (Wildemanskruid) past bij blonde vrouwen die de neiging hebben veel te huilen. Ze hebben meestal weinig dorst. Een ander geneesmiddel is Nux Vomica (Braaknoot). Kenmerken zijn: geïrriteerdheid en obstipatie. Tabacum (Tabak, nachtschadenfamilie) kan gegeven worden aan vrouwen die voortdurend misselijk zijn en geen etensluchtjes kunnen verdragen. Ik heb met Tabacum een aantal zwangere vrouwen, die veel last hadden van misselijkheid, goed kunnen helpen. De reactie kwam meestal snel.

Spataders en aambeien

Bij het krijgen van spataders en aambeien speelt aanleg een grote rol. Leefregels ter voorkoming zijn: zorg voor een goede stoelgang en blijf zo min mogelijk lang achter elkaar stil staan. Belangrijke homeopathische geneesmiddelen bij spataders en aambeien zijn:
Hamamelis (Toverhazelaar, kenmerkend is een beurs, gekneusd gevoel in de aangedane delen), Pulsatilla ( Wildemanskruid) Bellis Perennis (Madeliefje) en Aesculus hippocasteanum (Paardenkastanje). Dit laatste middel is vooral effectief voor aambeien. Het past bij een vol gevoel in de endeldarm. De aambeien zijn paarsrood en pijnlijk.

Jeuk

Jeuk komt vooral voor in de tweede helft van de zwangerschap. Het duidt er op, dat de lever het wat moeilijk heeft. Goede resultaten bij jeuk tijdens de zwangerschap heb ik gezien na het geven van Dolichos pruriens (Jeukboon). Kenmerken zijn: er is bij de jeuk geen huiduitslag en vrouwen hebben vooral 's nachts last, omdat de jeuk verergert door de warmte in bed.

Uitblijvende weeën

Als de bevalling uitblijft, er geen ontsluiting optreedt, de baarmoedermond stug is, terwijl er wel "valse" weeën en vliegende pijnen optreden, kan Caulophyllum (Vrouwenwortel) effectief zijn. Het geneesmiddel kan zorgen voor de ontsluiting van de kringspier en voor meer beweeglijkheid van het schaambeen.

Bloeduitstortingen door de bevalling

De bevalling zelf gaat meestal gepaard met bloeduitstortingen. We kunnen de bevalling begeleiden met Arnica (Valkruid), om de bloeduitstortingen zo veel mogelijk te beperken. Na een keizersnede is Bellis Perennis (Madeliefje) een geschikt geneesmiddel.

Nabloedingen

Als na de bevalling een bloeding uit de baarmoeder ontstaat, meestal door onvoldoende samentrekken, kan Secale Cornutum (Moederkoren) effectief zijn. Patiënten geven aan, dat de huid en slijmvliezen "branden", maar de aangedane delen voelen objectief koud aan. De patiënt wil desondanks geen bedekking

Mariëtte Gielens